9. maaliskuuta 2011

Hei me muovaillaan! (Ohjeet taikinaan)

Joskus on niitä päiviä, kun tekeminen sisällä loppuu kesken... Sairastumiset näin keväällä aiheuttavat pitkiäkin sisälläolon jaksoja, se on jouduttu kokemuksen kautta huomaamaan...Ja päässä kaikuu lasten kysymys "Miulla ei oo mitään tekemistä?

Muovailu on hauskaa ja kehittävää varmasti jokaisen mielestä. Mutta ne kaupan muovailuvahat! Tarttuvat käsiin, kohmettuvat ja ovat vaikeasti muotoiltavia ainakin meidän kaksivuotiaalle. Niinpä päätettiin tehdä se taikina kotikutoisena! Aivan loistava ja helppo ohje (alla vielä kuvat)!

Näitä tarvitset:


Jauhojen sekaan lisätään alunaa (apteekista saa ostaa)...


Ja samaan seokseen suolaa.


Sekoitellaan pikkuapurin voimin hyvin sekaisin!


Kattilaan laitetaan vesi...


... ja mieluista karamelliväriä sopiva määrä (myös apteekista).


Sitten tuo kuiva-aineseos lisätään mukaan. Seos lämmitetään kattilassa, ja lisätään mututuntumalla öjlyä. Seos sakenee lämmetessään ja jähmettyy. Hämmennä jatkuvasti!


Lopuksi seos kaavitaan, kukin omalla tyylillä, ilmatiiviiseen purkkiin ja laitetaan jääkaappiin jäähtymään!

Ja mikä parasta: Lopuksi muovaillaan. Kuvalliset ohjeet alla ;)


Ja vielä se tärkein, eli ohje määrillä:Muovailun iloa kaikille!

8 kommenttia:

 1. Minä teen tätä taikinaa myös, ihan parasta muovailuvahaa! Teen kuitenkin hiukan eri tavalla, lisään kiehuvan veden jauhojen päälle ja sitten sekoitan. Eli en lämmitää seosta hellalla. En ole varma onko mulla eri suhteet aineksissa, mutta kuitenkin onnistunee siis varmaankin ilman tuota hellalla sekoittelua.

  VastaaPoista
 2. On tosiaan ihan parasta muovailuvahaa, meillä oikeasti kaksivuotias muovaili puolitoista tuntia putkeen! Ja äiti sai hörppiä kahvia vieressä :)

  Ja onnistuu varmasti noinkin, pitäneekin kokeilla seuraavalla kerralla, nyt tein saamieni ohjeiden mukaan. Mutta sitten tosiaan olisi vielä entistä nopeampi ja helpompi... :)

  VastaaPoista
 3. Inhoan kaupan muovailuvahoja kun ne on juuri niin tahmaisia tai kovia ja meillä ainakin kuivuu tosi nopsaan..Onko tuo aluna ihan tuolla nimellä apteekissa?miksi sitä siellä myydään? entä kuivuuko tuo helposti? mikähän ois tarpeeksi hyvä paikka säilyttää?
  kyselyikää pukkaa kun mietin tässä että jaksanko nähdä vaivaa jos heti kuivuu koppuraksi tuo muovailuvaha..

  VastaaPoista
 4. Täytyypä kokeilla joskus tätä :)

  Vaikka olen kyllä ollut tyytyväinen meidän kaupan muovailuvahoihin, play doh-merkkisiä.

  VastaaPoista
 5. Jossu, en tiedä miksi aluna (ja ilmeisesti karamellivärit) on vain apteekin myynnissä, voikohan niitä jotenkin väärinkäyttää, vaikka ovatkin myrkyttömiä? Alunahan kai on jokin suolaseos tms? Sinistä karamelliväriä en suosittele, on kuulemma aiemmin ollut Suomessa kielletty, sittemin vapautunut EU:n mukana. Pyysin vain alunaa, ja sitä myytiiin minulle haluamani määrä purkkiin mitattuna. Tosin muistin ohjeen niin väärin, että nyt voi taikinaa tehdä kilokaupalla ;)

  Itse tein muovailuvahaa ekaa kertaa, joten omaa kokemusta ei sen kuivumisnopeudesta ole. Ymmärtääkseni se säilyy ilmatiiviissä purkissa parikin kuukautta? Paremmin tietävät saa korjata ;) Mutta ainekset on huokeita ja koostumus niin hyvä sekä teko helppoa, että itse näkisin kyllä vaivan lyhyemmälläkin säilyvyydellä! :)

  VastaaPoista
 6. Tätä pitääkin kokeilla. Meilläkin tykätään muovailla. Itse olen ostanut Satunallet-merkkistä muovailuvahaa ja se on ollut hyvää verrattuna kaupan muovailuvahoihin.

  VastaaPoista
 7. En oo koskaan edes ajatellut että muovailuvahaakin vois tehdä itse, pitääpä kokeilla =)

  VastaaPoista
 8. voi miten kiva kun olet laittanut ohjeen jakoon :D lapset ovat tykänneet noista play'doh vahoista, mutta ovat niin järkyttävän voimakkaan hajuisia, että saan niistä migreenikohtauksen :( niimpä meillä ei ole vuosiin ollut muovailuvahoja, ehkäpä tätä voisi kuitenkin kokeilla :D

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista ja tervetuloa uudelleen!