12. syyskuuta 2016

Patvinsuon kansallispuiston Patvinkierto


Olen pitkään haaveillut, että pääsisin vaellusreissulle.
Olen käynyt lyhyitä patikointeja kyllä ja niistäkin on aikaa. En edes muista, olenko ollut yön yli vaelluksilla laisinkaan, lapsena retkillä kyllä.


Patvinsuon Patvinkiertoa suunniteltiin tehtäväksi kesällä jo,
mutta henkilökohtaisista syistä sen ajankohta vaihtui. Tuli monia muutoksia ja kaikille osapuolille sopivaa aikaa ei vain tuntunut löytyvän.


Saimme lopulta kuitenkin lyötyä lukkoon lauantai-sunnuntain 10-11.9.16, ja pääsimme matkaan. Saimme matkaan vielä kolmannen vahvistuksen, mahtavaa!


Patvinsuolla on noin 80 km hyvin merkittyjä polkuja. Polut ovat pääosin helppokulkuisia. Suo- ja kosteikkoalueilla on kulkijoille pitkospuut noin 20 km matkalla. Patvinkierto on n.25km mutta lisäkilometrejä saa, kun kierron aloittaa Suomun luontotuvalta, niin kuin mekin teimme.


Vaellusreitti oli tosiaan helppokulkuinen ja suurimmalta osin pitkospuut olivat todella hyvässä kunnossa. Vaelsimme ekana päivänä n. 17km, mutta koska pääsimme verrattain myöhään vasta liikkeelle, etenimme viimeiset 7km melko vauhdikkaasti. Halusimme ehtiä leiriin ennen pimeää.


Osa reitistä kulki perinteisempää metsäpolkua, joka oli sekin mieluisaa kulkea, mutta itselleni suomaisemat vaan olivat se paras juttu. Suota silmänkantamattomiin, pitkät pitkospuut, kauniit värit, laakeus. Ensimmäiseksi yön yli vaellukseksi tämä reitti jätti miellyttävän fiiliksen juurikin helppokulkuisuuden vuoksi.


Pääsimme vielä ylittämään Nälmänjoen käsin kelattavalla lossilautalla, se oli hauskaa puuhaa! Pientä adrenaliinia reissuun tarjosi, kun Majaniemeä lähestyessä pusikosti lähti lentoon pari koppeloa, saatoin vähän siinä kirkaista luonnon helmassa, sellaista metakkaa pitivät. Onneksi ei nähty mitään joutsenta suurempaa...


Patikoiminen sujui hyvin, mutta tottakai aina viimeiset pari kilometriä minne tahansa suuntaan on ne raskaimmat. Tästä puhuttiin, että taitaa olla henkinen juttu; porukka lakkaa porisemasta ja kävelee vaan ruuan kuvat mielessä kohti leiriä tai pysähtymistä. Nämä hetket olivat toisaalta aika meditatiivisia; porinan keskeytyessä luonto sai täyden huomion ja oman ajatuksen sai vain antaa lentää tai olla ajattelematta yhtään mitään.


Ekana iltana kun pääsimme Majaniemeen, jossa siis yövyimme, jouduimme aika pikaisesti leirin pystytykseen, sillä olimme perillä suurinpiirtein samaan aikaan kun aurinko laskee. Kun pimeys tulee, on telttojen kasaus vähemmän mukavaa, joten töpinällä hoidettiin nuotioon tulet ja teltat nukkumakuntoon.


Iltanuotiolla ruoka vaelluksen päätteeksi trangialla valmistettuna ja notskimakkarat maistuivat taivaallisilta. Pieni pullo Baileysia kaakaon sekaan unilääkkeeksi ja taustalla melskaava järvi kyllä saivat mielen levolliseksi, kunnes...

Okei myönnetään: jännitin yötä. En ole aikoihin nukkunut teltassa, ja tämän kansallispuiston tunnus on karhu! Alkuyön laskin syketaajuuksia, mutta kun nukahdin lopulta, nukuin melko hyvin, lukuunottamatta sitä, että tuli kuuma! Toden totta, vaikka olin varautunut palelemaan.

Aamulla taas puurot ja kahvit notskipaikalla maistuivat taivaalliselta! Oli kiva mussuttaa jälkiruuaksi suklaata ja heittää lisää vaatetta päälleen, nauttia siitä, että ympärillä ollaan vain me (ja jossain piilossa ne pienet suloiset karhunmussukat). Koko aikana näimme kierroksella vain neljä ihmistä. 


Toisen päivän rupeama oli tarkoituksella lyhyempi, sillä halusimme keskittyä suomaiseman ihastelemiseen rauhassa. Matkaa kertyi n. 11 km. Lisäksi meitä odotti myös ajomatka kotiin, joka kesti melkein neljä tuntia, joten patikoimista ei tälle päivälle enää niin paljon kaivattukaan.


Oli mukava huomata, että ne ihmiset ketä tuli vastaan joko parkkipaikoilla (laavuretkeilijöitä), kierrolla tai sitten aloitus- ja päätepistellä Suomutuvalla olivat todella ystävällisiä ja pysähtyivät juttelemaan. Kaikki kyselivät yöstä ja reitistämme. Näytimme ehkä varustukseltamme siltä, että selviäisimme vaikka viikon...


Ehdottoman hyvä aloitus vaelluksille, ja ehdottomasti jäi polte nähdä ja kulkea lisää.
Olen jo selaillut muiden kansallispuistojen reittejä ja "Kansallispuistot tutuksi"-ryhmää facebookissa.
Seuraavaksi polte on päästä vielä tänä syksynä päiväpatikoinnille perheen kera. Lapset rakastavat luontoa ja metsää, uskon että Repoveden ketunlenkki voisi olla thejuttu.


Jos on pakko sanoa asia, josta en pitänyt, vielä loppuun, niin mainitsen syksyn ihanat hirvikärpäset. 
Voisiko se laji vaikka vaan kuolla sukupuuttoon, tekisi syksyisistä vaelluksista monille mukavempaa.
Joka tapauksessa; menkää Patvinsuolle! Ja muihin vaellusreiteille, huomasin tovi sitten, että Suomi on näitä kansallispuistojakin pullollaan! Jokaisen lähiseuduilta löytynee joku!

9 kommenttia:

 1. Me käytiin mieheni kanssa Patvinsuolla, kun käytiin Kolilla. Tehtiin vain pieni lenkura ilman sen kummempaa varustusta (paitsi raskausmaha). Lakkojakin oli, tykkäsin!

  Repovesi taas on se meidän tutuin kansallispuisto, kun lähellä on. Lasten kanssa on monta kertaa käyty Ketunlenkki ja pari kertaa toisella puolella puistoa oleva toinen pikkulenkki. Itse sitten välillä pidemmin. Repovesi on kyllä siitä kiva, että on sekä riippusilta samalla lapsille sopivan pituisella lenkillä. Ja tietty makkaranpaistopaikka löytyy ko. osuudelta myös :)

  Se on kyllä jännä, miten retkeillessä kaikki maistuu ihan tosi hyvältä! Joskus miehen kanssa ennen lapsia tuli käytyä useamminkin parin kolmen yön reissuilla, niin siellä tuli sitten aina makuelämyksiä ties mistä pussiruoista. Joskus sitten intouduttiin ostamaan samoja kotiin, mutta ei ne sitten enää vakuuttaneet :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jännä noiden pussiruokien kanssa, ne vaan on siellä taivaallista ja kotona täysin einestä :D . Jäin kyllä koukkuun ja mielessä siintää jo uudet reissut, saa nähdä ehtiikö enää tänä syksynä. Repovesi suunnitelmissa viikonlopulle, monet kehuneet, itsehän oon korkeanpaikankammoinen, joten riippusilta lähinnä hirvittää :D

   Poista
 2. Mulla on semmoinen semisalainen haave mennä joskus myös vaeltamaan, mutta enpä oo vielä saanut toteutettua. Ihan semmoinen päiväretkikin kiinnostaisi. Lapsi olisi myös kiva viedä metsään, mutta tuo alta kolmivuotias tuntuu vielä vähän pieneltä (ja keskittymiskyvyttömältä) edes läheiselle luontopolulle...

  Teidän vaelluksenne näyttää kuvien perusteella olleen oikein mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toteuta haaveesi ihmeessä, itse liian kauan mietiskelin! Se väsymyskin on mahtavaa, kun alkaa jalat painaa ja sitten vaan pääseekin ruokakupposen ääreen. Lapsia vaan lähimetsään, meilläkin niin :) Ilman tavoitteita nauttimaan luonnosta :)

   Poista
 3. Kullostaa ja näyttää upealta minivaellukselta! Mahtavan näköistä suomaisemaa. Rakastan suomaisemaa ja syksyn tullen se väritys vain kaunistuu <3 Repoveden ketunlenkkiä voin kyllä lämpimästi suositella. Siellä on paljon näkemistä ja kokemista niin isoille kuin pienillekin. Meillä lapset on tykänneet Repovedestä ja tänäkin syksynä isoimmat on kysellee, milloin taas sinne mennään. Olen tehnyt ketunlenkistä blogiin postauksen ja se löytyy täältä, jos haluat vilkaista: https://talotarinoi.blogspot.fi/2015/06/kesan-reissukausi-avattu.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkkaankin sun postauksen päiväkahviaikaan takuulla! Uskon että meidänkin lapset rakastuu, nyt jo ne odottaa reissua! Kun vain ilmat osuisivat :) Repovedellä vaan taitaa usein olla muitakin patikoitsijoita, Patvinsuon ihanuus oli rauha. Lasten kanssa toki rauha voi joskus muutenkin olla hakusessa... :D

   Poista
 4. Patikoiminen, kuulostaa sangen ihanalle. Joskus vielä minäkin käyn jossakin yöreissulla, mutta onhan päiväreissutkin kivoja. Päätettiin käydä ens sunnuntaina edes makkaraa paistamassa lasten kanssa, vaikkei nyt välttämättä ihan pitkiä lenkkejä jaksettaisi heidän kanssaan tehdä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patikoiminen on! Varmasti ehdit ihanainen, ties vaikka joskus satutaan samaan kansallispuistoon :D Makkaranpaistoreissut on tosi jees nekin, me käydään aivan liian vähän. Höntsäys luonnossa rentouttaa ja toisaalta olis ihanaa, et lapset ei ihan vieroittuisi ihan metsässä liikkumisesta. Ihania syyspäiviä <3

   Poista
 5. Tosi kiva postaus! :) Tuollaiselle reissulle minäkin lähtisin mielelläni. Kiitos taas inspiraatiosta ja kuulaita syyspäiviä sinulle.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista ja tervetuloa uudelleen!