On Helmikuun aika ja lupailin kirjoittaa tässä kuussa hyvinvoinnista. Se on iso aihe ja hyvin moninainen, kovin hankala sisällytttää vuoden lyhyimpään kuukauteen. Mutta kirjoitan itselle tärkeitä asioita omaan hyvinvointiin liittyen, toivoen jotta joku muukin voisi niistä ammentaa. Tarkoituksena on postata päivittäin jotain, mikä on minun hyvinvoinnilleni tärkeää ja ajatuksia, jotka ovat tämän oman matkani varrella minua pohdituttaneet.
Aamupala. Silloin kun aloitin oman kuntorempan parissa, tämä oli minulle vieras käsite. En kertakaikkiaan ollut kotivuosina syönyt kunnolla aamulla, tai jos olin, sisältö muistutti korvapuustia. Minulle oli iso asia opetella syömään myös aamuisin ja se oli alkuun todella pakottamista. Varsinkin kun siirryin miltei suoraan siihen kokonaisuuteen, jonka vielä tänäkin päivänä usein nautin aamupalaksi.
Aamupalan syöminen on todella tärkeää, koska se rytmityttää myös muut päivän ateriat. Kun syöt aamupalan ajoissa, sinun on helppo huolehtia ateriarytmistä, joka olisi hyvä pitää siinä 5 ateriaa/päivä minimissään tasaisin välein. Aivot saavat heti energiaa ja pystyt toimimaan terävämmin, Kroppa myös herää yön lepotilan jäljiltä. Et myöskään sorru päivällä niin helposti suklaapatukkaan tai koko ajan syömiseen, kun vatsa täyttyy heti aamusta.
Aamupala on lounaan lisäksi niitä aterioita, joilla kuuluisi syödä reilummin ja hiilihydraattejakin reilusti, koska päivän aikana kulutamme eniten energiaa. Itse ajoitan aamupalalle nykyisin kunnon tankkauksen ja lounas on kevyempi. Nautin sitten "tanakamman hiillihydraattipitoisen ruuan" heti treenien jälkeen, jolloin kroppani usein tarvitsee moista ruokaa treenistä palautuakseen, Mutta jotta asiasta ei tulisi niin vaikeaa, on vain hyvä muistaa, että eniten syödään silloin kuin eniten kulutellaan. Iltaa kohden voi sitten kevennellä ruokalistaa.
Perusaamiaiseni eli niin sanottu arkiaamupalani sisältää usein
Puuron (useinmiten kaurapuuron, töissä saatan joskus syödä muutakin)
Raejuustoa
Marjoja
Chia siemeniä
Kookosöljyä
Ja tietenkin kahvin sekä reilusti vettä
Jos on vaikea syödä heti paljon aamusta, voi aloitella pienemmillä määrillä. Moni on saanut helpotusta smoothieista, jonne kaurahiutaleet voi hukuttaa joukkoon ja imaista kerralla koko sörsselin alas. Myös minä fiksailen aamupaloja ja viikonloppuisin aamupalani ei ole useinkaan arkiaamun näköinen. Näistä vaihtoehtoisista aamupaloista yritän vielä kirjoitella myöhemmin lisää.
Mikä motivoi sitten aloittamaan aamun näin?
Tämä on melko varma askel kohti painonhallintaa. Lisäksi minua auttoi, kun luin niistä ruoka-aineista, joita suuhuni laitoin. Alkuun muutos voi olla iso, jos ei ole tottunut aamuruokailija. Mutta katsopa esimerkiksi mustikan terveyshyödyt, saati chia-siementen. Sitä ryhtyy ajattelemaan haluavansa kropalleen vain hyvää ja sitä kautta mielikin luo positiivista ajatustapaa ruokaa kohti.
Mikäänhän ei tule ilmaiseksi. Itselle oli yllätys, että aamu-unisena aamupalan laittaminen vie kuitenkin enemmän aikaa kun sen ei laittaminen. Alkuun mittailin illalla jo kaurahuitaleet kattilaan ja latasin kahvinkeittimet. Pakastelin marjoja annospusseihin, kun vielä punnitsin ruokia. Nyt tuntuu, että aika on tekosyy. Puuron tekeytyessä ehtii vaikkapa harjata hampaat ja hiukset.
Todella aamu-uninenkin selviytyy.
Jos elämäntapamuutos pitäisi aloittaa pienestä, etkä syö vielä aamupalaa, aloittaisin tästä.
Se saattaa tuoda muitakin hyviä vaikutuksia mukanaan.
Pian sen jälkeen kun aloitin aamupalan pupeltamisen, huomasin, että jaksankin ihan pyöräillä töihin.
Arkiliikunta helpottui. Ei kai sitä ilman energiaa olisi jaksanutkaan.
Tsemppiä kaikille aamupalan kanssa taisteleville! Lujuutta se tahtoo, mutta aamupala on mahdollista oppia syömään!
Ihana lukea mietteitäsi hyvinvoinnista! Jännityksellä jään odottelemaan tulevia päiviä :)
VastaaPoista